Tävlingscyklar

Att tävla i cykling är en mycket spännande sport som sysselsätter många människor världen över. För att man ska få den bästa upplevelsen behöver man dock som utövare utrusta sig med en tävlingscykel som är anpassad för både den sporten man utövar men som dessutom också har skräddarsydda däck och tillbehör som passar underlaget och den omgivande terrängen bäst. Därför kan man i denna artikel läsa om vad man ska tänka på vid köp av en tävlingscykel och vilka olika former av tävlingscyklar som finns tillgängliga på marknaden och som är mest populära.

Att tänka på vid köp av en tävlingscykel

När man investerar i en tävlingscykel är det flera olika punkter som man ska ha i åtanke för att få en sådan anpassad och skräddarsydd upplevelse som möjligt. De däck som cykeln är utrustad med ska vara anpassade för den terrängen och underlag man oftast cyklar i. Om man till exempel cyklar i skogen där det ofta är lerigt, stenigt, backigt och snårigt är det viktigt att däcken är slitstarka, har ett tjockare mönster för att man ska undvika sladd i mer leriga partier och som har rätt tjocklek för att vara enklare att kontrollera. Tävlar man istället på landsväg ska hjulen vara lättare och tunnare för att man ska få ett bättre flyt på sten eller asfalt. En annan sak som man ska ha i åtanke vid köpet är att tävlingscykeln ska ha en bra stötdämpning. Detta underlättar framförallt i backigare terräng och gör att man får en jämnare cykling och därmed också en cykling som är mer skonsam för rygg och nacke.

Populära tävlingscyklar

När man pratar om tävlingscyklar så syftar man framförallt på landsvägscyklar som även kallas för racercyklar och dessutom mountainbike som skiljer sig lite från de andra två nämnda. Dessa tävlingscyklar är använda för olika terränger och underlag och passar då för olika tävlingsformer inom cykling. Landsvägscyklar eller racercyklar används om man kör på gator, sten eller asfaltsunderlag. Däcken är tunnare än andra tävlingscyklar vilket underlättar om man cyklar på ett jämnare underlag med gradvis stigande backar eller nedförsåkning. Viktigast av allt när man köper en landsvägscykel är att man får en bra framåtlutad position som ger ett mindre luftmotstånd i nedförsbackar och dessutom gör cyklingen mer skonsam för kroppen. Med en landsvägscykel kan man skjuta på i varje steg med full kraft tack vare de klossar som tramporna är utrustade med. Dessa klossar gör att man kan spänna fast fötterna för lite extra stöd när man trampar.

Populära tävlingscyklar

Sedan har man även en tävlingscykel som kallas för mountainbike och denna cykel används för att lättare ta sig fram på snårigare, brantare och överlag mer ojämna underlag. Även om många använder mountainbike även vid landsvägscykling är den mer skräddarsydd för skogs terrängen och ger en bra stötdämpning. Cykeln är också utrustad med tjocka däck för en bättre stabilitet. Valet av cykel faller helt och hållet på den tävlingsform som man genomför. Och även om man inte tävlar underlättar det helt klart att investera i en tävlingscykel för längre cykelturer eller sköna träningspass på landsvägen om man vill ta sig lite längre.