Stora och anrika cykeltävlingar i världen – del 2

Jag tänkte här lista några av de större cykeltävlingar som sker årligen runt om i världen, tävlingar som också har en lång och anrik historia bakom sig. Majoriteten av dessa evenemang går av stapeln i Europa och ni som är intresserade av cykel kommer garanterat att känna igen de flesta av dessa. För er som inte är allt för insatta i ämnet, kan detta vara en bra guide till vad som kan vänta er under en cykelsäsong.

Paris-Roubaix

The Peloton- Paris Roubaix

Under april månad hålls denna anrika tävling som har rötter som sträcker sig så långt tillbaka som 1896. Tävlingen är också kallad “Hell of the North” då den hålls under april månad med de väder som norra Europa har att erbjuda under denna period. Detta tillsammans med terrängen gör att vi ofta får se åkare falla och drabbas av tekniska problem, framför allt ett flertal punkteringar. Denna tävling är tveklöst en av de tuffaste en-dagstävlingarna under året.

Giro d’Italia

Giro d´Italia eller “La Corsa Rosa” som tävlingen också kallas tillhör en av de riktigt stora tävlingarna för cyklister och slås bara av Tour de France när det gäller popularitet. Tävlingens historia sträcker sig tillbaka till 1909 och firar i år 108 års jubileum men där årets tävling blir den 100:e tävlingen, efter uppehåll under krigstider. Det är en riktigt tuff och fysiskt utmanade tävling med enorma backar som cyklisterna måste ta sig upp för och all action inleds redan under den första cykelveckan med ett par backar som brukar splittra upp fältet och skapa möjligheter för några lyckliga åkare. Då tävlingen hålls under maj månad kan vädret spela en stor roll under

Många åkare ser denna tävling som en perfekt “träningsrunda” inför vad som väntar efter, “Le Tour” och försöker således finslipa formen så att de är i absolut bästa form när det så är dags för Frankrike och höjdpunkten under året.

Alberto Contador took the startline in Montecatini Terme wearing the pink leaders jeresey. Photo: Tim De Waele | TDWsport.com

De bästa segmenten under denna tävling är de individuella time trial och bergsträckorna då dessa bjuder på mest spänning för åskådarna, både på plats och dom som följer tävlingen på tv eller online. Giro har tagit efter Tour de France genom att lägga till segment med långa solotävlingar under tävlingen, sträckor på upp till 6 mil vilket skapar action inte bara bland åkarna men också för åskådarna och bjuder således på bra underhållning för alla som följer tävlingen. Det absolut tuffaste segmentet under tävlingen är klättringen upp för Colle della Lombarda som sträcker sig över 20 kilometer och har en lutning på 7,5 % som mest! Även den mest erfarna åkaren har det tufft upp för denna fysiska utmaning.

Tävlingen pågår i totalt 21 dagar och cyklisterna kommer under dessa tre veckor avverka mellan 2000–2200 miles av kuperad terräng. Detta motsvarar mellan 321–354 mil sammanlagt vilket gör att de i snitt måste färdas mellan 15 till 17 mil per dag. Stora delar av världseliten kommer årligen hit för att delta i detta event, mycket på grund av tävlingens långa historia men också som jag nämnde här ovan, för att finslipa formen inför tävlingen i Frankrike.

Relaterade inlägg