Stora och anrika cykeltävlingar i världen – del 1

Jag tänkte här lista några av de större cykeltävlingar som sker årligen runt om i världen, tävlingar som också har en lång och anrik historia bakom sig. Majoriteten av dessa evenemang går av stapeln i Europa och ni som är intresserade av cykel kommer garanterat att känna igen alla dessa tävlingar. För er som inte är allt för insatta i ämnet, kan detta vara en bra guide till vad som kan vänta er under en cykelsäsong.

Tour de France

Vi måste så klart börja med det största eventet av dom alla, Tour de France eller Le Tour som tävlingen också kallas. Allra första gången som detta event hölls var 1903 men målet då var inte att man skulle tävla utan istället var det Geo Lefevre som i hopp om att öka uppmärksamheten och intresset för sin sporttidning, valde att anordna detta event som då bestod av 60 cyklister som skulle ut och cykla 240 mil ute på den franska landsorten. Man utgick ifrån Paris och begav sig sedan ut på en två och en halv veckor lång resa där man cyklade sammanlagt sex sträckor som vardera motsvarade 40 mil. När den sjätte och sista sträckan avslutades lyckades 21 av de 60 startande cyklisterna ta sig in över mållinjen till en väntande åskådarskara på över 20,000 personer.

Utvecklingen av tävlingen har sedan dess gjort att tävlingen idag är, utan tvivel, den mest populära cykeltävlingen i världen för att inte nämna den mest prestigefyllda av alla tävlingar från deltagarnas perspektiv. Under tre veckor tid i juli månad varje år beger sig hundratals cyklister ut på detta race som idag sträcker sig över 2000 miles, motsvarande lite över 321 mil genom all tänkbar terräng så som vingårdar, små pittoreska byar, genom bergspass och landsbygden. Hela loppet följs av en enorm mängd åskådare längs vägen tillsammans med en stor mängd internationella journalister, sponsorer och alla de support team som de olika deltagarna har tillgång till. Detta är tävlingarnas tävling, där en dags cyklande kan ta en cyklist från att tidigare varit helt anonym till att plötsligt vara en världskändis inom cykelkretsar.

Milan-San Remo

Näst ut har vi ännu en tävling med en lång historia bakom sig, nästan lika lång som Tour de France då denna tävling hölls för första gången bara fyra år efter att första Tour de France gick av stapeln. Det som dock skiljer detta event från Le Tour är att tävlingen här är över på en dag och cyklisterna bara har en sträcka på 30 mil att cykla. Det är också därför som tävlingen ofta kallas för “The Sprinter’s Classic”. Det är inte nödvändigtvis den snabbaste sprintern som vinner tävlingen utan istället den av cyklisterna som gjort minst antal fel under loppets gång, ett lopp som till det stora hela sker över relativt platt mark bortsett från en tuff backe, där fältet i regel splittras upp en aning. Tävlingen avslutas också allt för ofta med att vi får se en grupp cyklister sprinta mot mål vilket gör detta till ett riktigt spännande event att följa.

Relaterade inlägg