Nackdelar med att cyklar

Nackdelar med att cyklar

Det finns många fördelar med att ta cykeln istället för bilen om man ska ta sig från en punkt till en annan. Både sin hälsa och yttermiljön blir betydligt bättre genom att trampa sig fram genom trafiken. Precis som med allt annat finns det några nackdelar med att cyklar jämfört med åka bil eller kommunalt. Till syvende och sist är det sedan upp till var och en att avgöra om cykling är det bästa transportmedlet eller inte, att fördelarna överväger nackdelarna.

Vädret påverkar cyklingen

Är det cykling som gäller det att klä sig efter vädret. Visserligen är det skönt att cykla när solen skiner och att det är vindstilla eller en svag bris fläktar. Hur ofta är det sådana dagar på ett år i Sverige? Vanligtvis kan det blåsa med starka vindar och i värsta fall så kan det också regna eller snöa. Då det innebär att man kommer fram till sin destination våt, kall och helt slut. Inget trevligt sätt att börja sin dag på jobbet på. Det går i och för sig att klä sig efter väder, men det är tidkrävande och kan hämma cyklingen då kläderna känns klumpiga.

Underlaget på marken har betydelse

Självklart är det enkelt och smidigt att cykla på cykelbanor när det är asfalterat, men så är det faktiskt inte på alla ställen. Vägbanan kan faktiskt var grus och då är det inte kul att cykla och försöka undvika alla hålor och småstenar. I värsta fall blir det punktering som gör att man antingen får gå,  laga den direkt eller lämna in cykeln för att fixa punkteringen. Det kan till och med vara svårt att cykla på asfalt speciellt under vinterhalvåret då det kan vara halt och massor av snö på cykelbanan.

Underlaget på marken har betydelse
Underlaget på marken har betydelse

Svårt att storhandla

En av nackdelarna med att cykla och framför allt när det är dags att handla så är det svårt att storhandla. Det går inte ha hyr mycket som helst på cykel. Visst går ett att ha ett par kassar, men det får inte väga allt för mycket. Detta eftersom det påverkar säkerheten när man sedan vistas i trafiken.

Oskyddad trafikant

Som cyklist är man väldigt oskyddad om det cyklas ute bland trafik eller vid gatukorsningar. Visserligen skyddar en hjälm till en viss del om man skulle cykla omkull, men blir en cyklist påkörd av bil, lastbil eller buss, kan det gå mycket illa. I en bil eller buss sitter man betydligt säkrare.

Svettig och ofräsch

Cyklister får räkna med att risken är stor att man är både svettig och ofräsch när man kommer fram. Självklart går det alltid att fräscha upp sig när man kommer fram genom att tvätta av sig eller byta kläder, men då får man räkna med att tidstillägg innan det går att börja arbeta.

Risken att cykeln bli stulen

En cykel är alltid stöldbegärligt och det finns en stor risk att cykeln har blivit stulen under tiden man har jobba, handlat eller befunnit sig hemma. Visst det går att förebygga genom att låsa in cykel, ha ett bra cykellås eller ta med cykeln in. Att hålla på med alla dessa säkerhetsåtgärder tar tid och kan vara väldigt osmidiga.

Relaterade inlägg