Kända cykeltävlingar

I världen finns det flera framstående tävlingar inom cykling som många fascineras av och följer. De tävlingar med flest besökare, följare och deltagare är framförallt Olympiska Spelen men också flera andra stora tävlingar som organiseras och arrangeras av det Internationella Cykelförbundet årligen. Några exempel på tävlingar är då Le Tour de France, Vuelta a Espańa samt Giro d’Italia som alla tillhör de stora etapp loppen Grand Tour. Men den svenska terrängen passar också utmärkt för cykling och under åren har Sverige byggt upp ett gediget urval av cykeltävlingar som inkluderar till exempel landsväg, BMX eller mountainbike. De flesta av tävlingarna organiseras för både elitidrottare, motionärer och juniorer.

Kända tävlingar i Sverige

Fram till 1960-talet var cykeltävlingar en av Sveriges största Nationalsport. Tävlingarna arrangerades av stora byråer och fascinerade hela det svenska folket. Mellan åren 1924-1975 anordnade man en spännande sex-dagars tävling för amatörer som kallades för Sexdagars och var ett stort etapplopp. Denna stora tävling arrangerades av flera stora firmor som till exempel Dagens Nyheter och Cykelförbundet.  Under denna tiden och efter att detta motionslopp inte längre fortsatte så skapade man flera andra större motionslopp för att mätta det svenska folkets stora intresse för tävlingscykling. För att nämna några lopp har vi till exempel Cykelvasan, Sverigeloppet och Tjejtrampet.  Utöver detta arrangeras varje år svenska tävlingar för landsvägscykling, mountainbike eller BMX.

Kända tävlingar runt om i världen

De tre största tävlingarna i världen för cykling är de tre etapperna som inkluderas i Grand Tour. De tre etapperna kallas för Le Tour de France, Vuelta a Espańa samt Giro d’Italia som alla tillhör Grand Tour som är samlingsnamnet för dessa tre lopp. Le Tour de France som i Sverige även kallas för Frankrike runt arrangeras varje år och har körts årligen sedan starten år 1903. Denna mycket kända tävling inom cykelvärlden pågår under tre veckor i juli och består totalt av 21 etapper som delas upp på olika dagar för deltagarna.  Denna tävling arrangeras av ASO och är en form av landsvägscykling. Sverige har också haft deltagare med i Le Tour de France även om det inte är så många som andra länder. En framstående cyklist var Gösta Pettersson som hamnade på en tredje plats i Le Tour de France år 1970. Den mycket krävande tävlingen Giro d’Italia arrangeras årligen för herrar. Denna tävling anses vara den mest krävande av de tre stora cykeltävlingar som inkluderas i Grand Tour. Detta beror framförallt på att etapperna innefattar mycket branta klättringar och en lite svårare terräng. Detta är också en form av landsvägscykling som har arrangerats sedan år 1909 av RCS Sport. Sista tävlingen som inkluderas i Grand Tour är cykeltävlingen Vuelta a Espańa. Denna tävling kallas i Sverige även för Spanien runt. Det första loppet arrangerades år 1935. Den svenska cyklisten Sven-Åke Nilsson kom trea i detta lopp år 1982 till det svenska folket stora förtjusning och är än idag den enda svensken som har hamnat på prispallen för detta berömda cykellopp som arrangeras varje år i Spanien.

Kända tävlingar runt om i världen

Utöver de tre loppen som inkluderas i Grand Tour räknar man också Amstel Gold Race, Flandern runt, Paris-Roubaix och Lieége-Bastogne-Lieége till att vara blan de mest populära cykeltävlingarna i världen.

 

Relaterade inlägg