Nackdelar med att cyklar

Det finns många fördelar med att ta cykeln istället för bilen om man ska ta sig från en punkt till en annan. Både sin hälsa och yttermiljön blir betydligt bättre genom att trampa sig fram genom trafiken. Precis som med allt annat finns det några nackdelar med att cyklar jämfört med åka bil eller kommunalt. Till syvende och sist är det sedan upp till var och en att avgöra om cykling är det bästa transportmedlet eller inte, att fördelarna överväger nackdelarna.

Fortsätt läsa “Nackdelar med att cyklar”

Fördelar med att cykla

Att cykla är både roligt och bra för hälsan, men för många är det också otroligt avstressande att kunna ta sin cykel och ge sig iväg dit man vill och bara njuta av naturen och stillheten.

Miljövänligt och hälsofrämjande

Cykling är ett perfekt transportmedel och om du cyklar regelbundet till exempelvis jobbet eller skolan istället för att ta bilen, så har du redan gjort miljön en stor tjänst. Under vintermånaderna när förkylningsvirus och smittor härjar fritt i kollektivtrafiken kan det också vara väldigt skönt att ta sig fram med hjälp av cykeln. Glöm dock inte bort att använda dubbdäck om det är riktigt halt ute. De gör att cykeln får bättre grepp på vägarna och det minskar dessutom risken för att man ska halka omkull och skada sig.

En annan stor fördel med att cykla är att det är nyttigt för vår hälsa. Regelbunden cykelträning stärker hjärtmuskulaturen, vilket i sin tur minimerar risken för att du ska råka ut för någon form av hjärt eller kärlproblematik. Det är också bra att cykla om man har ont i sina knän eller upplever problem med leder. Cykling är nämligen en mycket skonsam träningsmetod som inte skapar onödigt slitage eller belastning på kroppen. Cykling kan dessutom vara en effektiv metod för att bli av med övervikt, och att involvera mer vardagsmotion i sitt liv är dessutom väldigt hälsosamt, särskilt om man kanske inte alltid har tid att ta sig iväg för att träna på gym.

Få mer pengar över till annat

Som cyklist kan man också spara in mycket pengar genom att slippa betala för utgifter som bussbiljetter och bensinkostnader. Man behöver heller inte bemöda sig med att vänta på försenade bussar eller tunnelbanetåg, utan kan trampa iväg precis när man vill utan att vara bunden till opålitliga tidtabeller. Om man har en egen bil behöver man dessutom även lägga dyra pengar på reparationskostnader och försäkringar till fordonet. En cykel är däremot en engångskostnad och om man visar den lite kärlek och omsorg så kan den bli en trogen följeslagare under många år. Idag finns det dessutom gott om cykelhandlare och sportaffärer som erbjuder hållbara och välkända cykelmärken utan att de behöver kosta allt för mycket.

Minska risken för att drabbas av psykisk ohälsa

Det är dock inte bara den fysiska biten som kan förbättras avsevärt med hjälp av cykelträning, både koncentrationsförmågan och den psykiska hälsan kan förbättras över sikt om man cyklar regelbundet. En annan stor fördel med just cykling är att man minskar risken för att råka ut för en depression. Även ångestproblematik har visat sig kunna minska. En annan positiv sidoeffekt av att cykla är att man kommer ut i naturen, vilket är riktigt bra då naturen har en lugnande och hälsosam effekt på oss. Om man vill lära känna nya människor kan cyklingen också vara en väg till gemenskap och många tycker om att cykla tillsammans med andra. Om man är intresserad av att hitta andra cykelintresserade människor finns det gott om cykelklubbar runt om i landet som man kan anmäla sig tilll.

Att cykla under vintertider

För den som föredrar att cykla för att ta sig runt så kan det komma en osäkerhet i att cykla när vintern börjar närma sig eftersom det är då som det blir halt på vägarna och till slut ligger det även snö på marken. Det är såklart möjligt att cykla även på vintern och behöver inte alls vara speciellt farligt bara man är försiktigt. För att kunna cykla säkert finns det därför några detaljer som kan vara viktigt att tänka på så att det är möjligt att cykla så säkert som möjligt även på vintern.

5 saker att tänka på för den som vill cykla under vintern

Ha rätt kläder. Att ha bra kläder när man cyklar är alltid viktigt men det är extra viktigt under vintern. På vintern kommer det krävas att man klär sig efter väder vilket oftast innebär att det är viktigt att hålla sig varm ute på vägarna. Det är egentligen inte alls speciellt svårt att klä sig bra för sin cykeltur men det kommer att krävas lite mer planering än under sommaren. En rekommendation är att klä sig lager på lager eftersom det kommer göra att man både håller sig torr och varm samt att det blir enkelt att ta av (eller på) sig kläder när det skulle behövas. Inskaffa ett underställ och bra kläder som håller värmen. Glöm heller inte att använda mössa, vantar och att alltid hålla fötterna varma.

Använd vinterdäck. Att bilar behöver byta däck under vintern vet man men det kanske inte är lika självklart att cyklar också måste göra det men för att kunna vara så säker på vägarna som möjligt så är det nödvändigt. Det finns olika sorters däck och vilket däck som är bäst beror på hur vägarna ser ut där man kommer att cykla. Finns det mycket is på vägarna kan det vara bra med dubbdäck. Det finns också vanliga däck men som har lite grövre mönster och som därför gör att man kan känna sig betydligt mer säker utan på vägarna.

Det är viktigt med belysning och reflexer. Det blir mörkt fortfarare under vintern därför är det väldigt viktigt att ha bra belysning och reflexer när man är ute och cyklar. Att ha en fram och baklampa är därför att rekommendera samt gärna flera reflexer.

Underhåll cykeln. Vill man cykla säkert är det viktigt att hålla cykeln ren. Under vintern finns det bland annat snö och lera ute på vägarna vilket kommer att resultera till att cykeln blir rostig fort om man inte är noga med att tvätta cykeln. Förutom att hålla cykeln ren kan det vara smart att cykeln står inne när det inte används.

Var försiktig ute på vägarna. Klär man sig rätt, använder vinterdäck, har belysning på sin cykel samt reflexer och dessutom underhåller cykeln under vintern så kan det nästan garantera till en bra cykeltur men tänk på att det ändå kan vara halt på vägarna så var alltid lite extra försiktigt på cykeln under vintern så att inga skador behöver inträffa. Cykla lugnt och försiktigt så kommer det att bli en bra cykeltur.

Grymma fördelar med att cykla

Det finns många bra anledningar att inte cykla. Man är sen till jobbet. Barnen ska skjutsas. Veckohandla. Fritidsaktiviteter klämmas in i livspusslet. Men att i välja cykeln framför bilen behöver inte vara jobbigt eller krångligt. Allt handlar om planering och framförallt vana. Ofta sparar tid med cykeln. För att inte prata om hälsan, miljön och till och med din ekonomi. Det finns många grymma fördelar med att cykla.

God fysik

Forskningsresultat visar att risken för sjukdomar som diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar minskar med 45% om du väljer cykeln framför ett mer stillasittande färdmedel.

Stressnivån sjunker. Genom att röra på dig varje dag bygger du upp kroppens stressystem. Stressituationer blir lättare att hantera. Biltrafiken är det som flest stadsbor upplever som stressande. Stillastående köer, svårigheter att hitta, parkeringsplats, folk som ”inte kan bete sig” i trafiken. Alla dessa irritationsmoment slipper du med hoj. Även kollektivtrafiken kan ge stresspåslag. Tåg och bussar som inte kommer i tid.  Köer, trångt och högljutt. Trampa lugnt förbi köerna och känn vinden i håret istället. Med regelbunden fysisk aktivitet förbättras hjärnans olika delar och funktioner. Minnescentrat växer. Du kommer att fokusera bättre på jobbet eller skolan.

Må bra!

”Lyckohormonet” endorfin frigörs vid motion. Ångest, oro och depressiva tankar minskar. Vid ett endorfinpåslag känns både kropp och sinnen som nyfödda. Det är nu goda idéer föds! Den dagliga cykelturen syresätter hjärnan. Du får igång blodomloppet. Du känner dig allmänt piggare och mindre trött efter en arbetsdag. Sömnen blir bättre. Forskning visar också att risken för demens minskar. Det räcker med en halvtimmes fysisk aktivitet för att minska risken med 40%. Även sexlivet får en belöning. Efter endast 20 minuters cykling visar studier att man blir upp till 170% mer upphetsad i jämförelse med en stillasittande aktivitet. För medelåldersmän minskar risken för impotens betydligt vid regelbunden träning.

Din och samhällets ekonomi

En cykel är både billigare i inköp och drift än både bil och kollektivtrafik. Det är en engångskostnad, och sedan i stort sett gratis att trampa på. En bil kostar oftast skjortan – i inköp, drivmedel, reparationer, biltullar, p-platser och andra kostnader. Du spar inte bara pengar åt dig själv utan också åt staten. Man har räknat ut att en bilist kostar staten 20 kr per körd kilometer.

Miljö och upplevelser

Upplevelserna från cykelsadeln slår det mesta. Välj mindre vägar som inte är så hårt trafikerade, dra ner på farten och njut av naturens skiftningar och ljud. Tänk på planeten och klimathotet. Isarna smälter, havsnivån höjs, översvämningar, torka och skogsbränder. Kollektiva färdmedel är ett bra alternativ mot bilen om man tänker på utsläpp av koldioxid, men cykeln ännu bättre. Det enda bränsle cykeltrampandet drar är dina fettreserver.

Bilar dödar både människor och djur i trafiken. Det är sällan en cyklist kör över en katt eller en människa. Var en förebild för dina barn. Utrusta dem med en sjysst cykel och lär dem hoja till skolan, träningen och kompisar. Gör cykelutflykter tillsammans. En cykelkärra eller en lådcykel har plats för både barn och matkassar. Häng med i trenden. Att ha lyxiga bensinslukande vrålåk är inte status numera. En sportig cykel, kanske till och med den senaste elcykeln, och du är grannskapets coolaste.

Cykelns historia

Cykelns historia började redan på 1500-talet då många fordon med hjul uppfanns. Syftet var att man skulle använda sina muskler för att driva fordonen. Det var först på 1800-talet som det kom igång på allvar med att tillverka fordon med hjul som tåg, cyklar och bilar. Den allra första cykeln kallades Draisine och tillverkades av en tysk som hette Karl Drais. Den som cyklade skulle sitta på cykelsadeln och sparka sig fram. Cykeln var helt av trä. Fortsätt läsa “Cykelns historia”

Tävlingscyklar

Att tävla i cykling är en mycket spännande sport som sysselsätter många människor världen över. För att man ska få den bästa upplevelsen behöver man dock som utövare utrusta sig med en tävlingscykel som är anpassad för både den sporten man utövar men som dessutom också har skräddarsydda däck och tillbehör som passar underlaget och den omgivande terrängen bäst. Fortsätt läsa “Tävlingscyklar”

Spinning som träningsform

Spinning är en väldigt populär träningsform som många gym ofta erbjuder som ett extra tillägg till medlemskapet som då för det mesta inkluderar maskiner och styrketräning. Men att komplettera den vanliga träningen med spinning har bevisats att ge en hel del fördelar. Framförallt är det en högintensiv träningsform som gör att man stärker både konditionen och flåset på ett mycket effektivt sätt.  Fortsätt läsa “Spinning som träningsform”