Grymma fördelar med att cykla

Det finns många bra anledningar att inte cykla. Man är sen till jobbet. Barnen ska skjutsas. Veckohandla. Fritidsaktiviteter klämmas in i livspusslet. Men att i välja cykeln framför bilen behöver inte vara jobbigt eller krångligt. Allt handlar om planering och framförallt vana. Ofta sparar tid med cykeln. För att inte prata om hälsan, miljön och till och med din ekonomi. Det finns många grymma fördelar med att cykla.

God fysik

Forskningsresultat visar att risken för sjukdomar som diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar minskar med 45% om du väljer cykeln framför ett mer stillasittande färdmedel.

Stressnivån sjunker. Genom att röra på dig varje dag bygger du upp kroppens stressystem. Stressituationer blir lättare att hantera. Biltrafiken är det som flest stadsbor upplever som stressande. Stillastående köer, svårigheter att hitta, parkeringsplats, folk som ”inte kan bete sig” i trafiken. Alla dessa irritationsmoment slipper du med hoj. Även kollektivtrafiken kan ge stresspåslag. Tåg och bussar som inte kommer i tid.  Köer, trångt och högljutt. Trampa lugnt förbi köerna och känn vinden i håret istället. Med regelbunden fysisk aktivitet förbättras hjärnans olika delar och funktioner. Minnescentrat växer. Du kommer att fokusera bättre på jobbet eller skolan.

Må bra!

”Lyckohormonet” endorfin frigörs vid motion. Ångest, oro och depressiva tankar minskar. Vid ett endorfinpåslag känns både kropp och sinnen som nyfödda. Det är nu goda idéer föds! Den dagliga cykelturen syresätter hjärnan. Du får igång blodomloppet. Du känner dig allmänt piggare och mindre trött efter en arbetsdag. Sömnen blir bättre. Forskning visar också att risken för demens minskar. Det räcker med en halvtimmes fysisk aktivitet för att minska risken med 40%. Även sexlivet får en belöning. Efter endast 20 minuters cykling visar studier att man blir upp till 170% mer upphetsad i jämförelse med en stillasittande aktivitet. För medelåldersmän minskar risken för impotens betydligt vid regelbunden träning.

Din och samhällets ekonomi

En cykel är både billigare i inköp och drift än både bil och kollektivtrafik. Det är en engångskostnad, och sedan i stort sett gratis att trampa på. En bil kostar oftast skjortan – i inköp, drivmedel, reparationer, biltullar, p-platser och andra kostnader. Du spar inte bara pengar åt dig själv utan också åt staten. Man har räknat ut att en bilist kostar staten 20 kr per körd kilometer.

Miljö och upplevelser

Upplevelserna från cykelsadeln slår det mesta. Välj mindre vägar som inte är så hårt trafikerade, dra ner på farten och njut av naturens skiftningar och ljud. Tänk på planeten och klimathotet. Isarna smälter, havsnivån höjs, översvämningar, torka och skogsbränder. Kollektiva färdmedel är ett bra alternativ mot bilen om man tänker på utsläpp av koldioxid, men cykeln ännu bättre. Det enda bränsle cykeltrampandet drar är dina fettreserver.

Bilar dödar både människor och djur i trafiken. Det är sällan en cyklist kör över en katt eller en människa. Var en förebild för dina barn. Utrusta dem med en sjysst cykel och lär dem hoja till skolan, träningen och kompisar. Gör cykelutflykter tillsammans. En cykelkärra eller en lådcykel har plats för både barn och matkassar. Häng med i trenden. Att ha lyxiga bensinslukande vrålåk är inte status numera. En sportig cykel, kanske till och med den senaste elcykeln, och du är grannskapets coolaste.

Relaterade inlägg