Fördelar med att cykla

Att cykla är både roligt och bra för hälsan, men för många är det också otroligt avstressande att kunna ta sin cykel och ge sig iväg dit man vill och bara njuta av naturen och stillheten.

Miljövänligt och hälsofrämjande

Cykling är ett perfekt transportmedel och om du cyklar regelbundet till exempelvis jobbet eller skolan istället för att ta bilen, så har du redan gjort miljön en stor tjänst. Under vintermånaderna när förkylningsvirus och smittor härjar fritt i kollektivtrafiken kan det också vara väldigt skönt att ta sig fram med hjälp av cykeln. Glöm dock inte bort att använda dubbdäck om det är riktigt halt ute. De gör att cykeln får bättre grepp på vägarna och det minskar dessutom risken för att man ska halka omkull och skada sig.

En annan stor fördel med att cykla är att det är nyttigt för vår hälsa. Regelbunden cykelträning stärker hjärtmuskulaturen, vilket i sin tur minimerar risken för att du ska råka ut för någon form av hjärt eller kärlproblematik. Det är också bra att cykla om man har ont i sina knän eller upplever problem med leder. Cykling är nämligen en mycket skonsam träningsmetod som inte skapar onödigt slitage eller belastning på kroppen. Cykling kan dessutom vara en effektiv metod för att bli av med övervikt, och att involvera mer vardagsmotion i sitt liv är dessutom väldigt hälsosamt, särskilt om man kanske inte alltid har tid att ta sig iväg för att träna på gym.

Få mer pengar över till annat

Som cyklist kan man också spara in mycket pengar genom att slippa betala för utgifter som bussbiljetter och bensinkostnader. Man behöver heller inte bemöda sig med att vänta på försenade bussar eller tunnelbanetåg, utan kan trampa iväg precis när man vill utan att vara bunden till opålitliga tidtabeller. Om man har en egen bil behöver man dessutom även lägga dyra pengar på reparationskostnader och försäkringar till fordonet. En cykel är däremot en engångskostnad och om man visar den lite kärlek och omsorg så kan den bli en trogen följeslagare under många år. Idag finns det dessutom gott om cykelhandlare och sportaffärer som erbjuder hållbara och välkända cykelmärken utan att de behöver kosta allt för mycket.

Minska risken för att drabbas av psykisk ohälsa

Det är dock inte bara den fysiska biten som kan förbättras avsevärt med hjälp av cykelträning, både koncentrationsförmågan och den psykiska hälsan kan förbättras över sikt om man cyklar regelbundet. En annan stor fördel med just cykling är att man minskar risken för att råka ut för en depression. Även ångestproblematik har visat sig kunna minska. En annan positiv sidoeffekt av att cykla är att man kommer ut i naturen, vilket är riktigt bra då naturen har en lugnande och hälsosam effekt på oss. Om man vill lära känna nya människor kan cyklingen också vara en väg till gemenskap och många tycker om att cykla tillsammans med andra. Om man är intresserad av att hitta andra cykelintresserade människor finns det gott om cykelklubbar runt om i landet som man kan anmäla sig tilll.