Cykla genom Europa

Cykla genom Europa

Man behöver inte vara elitcyklist för att njuta av en cykelresa genom Europa. Det finns en lång tradition av cyklande i många europeiska länder. Det inkluderar inte bara korta resor men också cykelsemester. På grund av detta har Europa flera hundra kilometer cykelvägar. Dessutom finns det många små vägar där det är säkert att cykla. Och infrastruktur såsom vandrarhem och badhus gör det enkel och bekvämt på cykelresan. Ofta finns det också kaféer och konditorier längs cykelvägen där man kan stanna för förfriskningar. Cykling genom Europa ger möjlighet att uppleva vädret, både solsken och regn, och friskluft direkt. Den här typen av långsam och stadig resa gör det också möjligt för resenären att se på landsbygden ordentlig istället för att låta den blinka förbi ett tågfönster. Cykling ger en relativt låg teknologisk semester men det behöver inte vara helt primitivt. GPS-ruttnavigering gör det enkelt att hitta rätt vägen och inte gå vilse. Elcykel är ett bra alternativ för dem som inte är tillräckligt vältränad för att hantera kuperad terräng.

Paketresa

Det bästa med en paketresa är att resebyrån har organiserat allt man behöver så det finns ingen anledning att stressa. Med tanke på de olika språken i olika länder och olika gränsövergångar kan en paketresa vara mycket bekvämt. Då får man en lämplig cykelsemester utan bekymmer. Det finns inte bara en guide längs resan utan också ett stödfordon med extra cykeldelar vid olyckor eller skador. Företag som erbjuder cykelsemesterpaket har vanligtvis olika turer utformade för olika skicklighets- och uthållighet nivåer från nybörjare till elitcyklist. En populär paketresa för människor på cykelsemestrar är Rhendalen. Från startpunkten i Amsterdam har en cykeltur i Rhendalen mycket sevärdheter att bjuda på. Där kan man uppleva vacker natur, frodiga vingårdar och gamla slott i massor. Det tar cirka 8 dagar att nå slutet av resan i Basel, Schweiz. Balkanområdet med sitt vackra landskap och medelhavsklimat är en annan populär plats för cykelsemester.

Medan Spanien är känt för de ansträngande cykelutmaningarna i Pyrenéerna, finns det andra delar av landet som är ganska platta och lämpliga för mindre erfarna förare. Liksom i Sverige har många gamla tågspår omvandlats till cykelvägar. Nederländerna har en livlig cykelkultur med många kilometer utsedda cykelvägar och speciella körfält för cyklar på vanliga vägar. Och cyklar har prioritet när man delar en trafikrondell med bilar. Det finns cykelparkering möjligheter överallt i landet. Tack vare det är det väldigt lätt att cykla genom Nederländerna. Frankrike är ett annat cykelvänligt land. Mot en liten avgift kan man ta en cykel med (som bagage) när man kör på Eurostars tågsystem. Frankrike har en speciell ackreditering, kallad Accueil Vélo (välkomst cyklister), för cykelvänliga platser. Detta inkluderar restauranger, hotell och vandrarhem, och cykeluthyrningen- och reparationsföretag samtidig som turistbyråer.

På egen hand

På egen hand

Naturligtvis kan man i stället planera en cykelsemester på egen hand. På grund av bra vandrarhem och andra infrastruktur för cyklister och deras cyklar är det inte så svårt att planera en resa som uppfyller ens behov. Turistnämnden och cykelföreningarna har vanligtvis mycket grundliga webbplatser som ger all nödvändig information. Eller varför inte bara ta sig till cykellederna för ett spontant äventyr?

Relaterade inlägg