Cykelvägen till jobbet

Cykeln har länge använts som ett redskap för förflyttning, förutom att den är betydligt billigare än ett motordrivet fordon så är den miljövänlig och bra för hälsan. Samtidigt som man tar sig till sin destination så får man sig en bra träning för kroppen. Med alla de alternativ man kan välja mellan idag så finns det en cykel för vilken nivå av cykling man än kan tänkas vara på, oavsett om den används för att transportera kortare sträckor eller om man använder den till längre turer så kan man hitta en som passar en i olika prisklasser.

En ny syn på miljön

Världen idag är allt mer medveten om miljön och det gäller framförallt när det kommer till transport. Bilar som körs på bensin och diesel blir allt snålare, fler bilar som drivs av el dyker upp och köparna verkar dras till dessa. Synen på miljön har också fått många människor att lämna bilen hemma och cykla den biten de har till jobbet, oavsett om det innebär en längre sträcka. Men detta kräver så klart en cykel som är lite bättre än den vanliga cykeln som man ser i de flesta hushåll.

Tävlan till jobbet

En tävlings cykel vore inte ett dåligt alternativ när man ska cykla längre sträckor, med tanke på att de är framtagna för tävlingar så ger de perfekt komfort. Prislappen för dessa kanske är lite högre än för andra cyklar, men i det stora hela så har man snabbt tjänat in pengarna eftersom ett busskort eller bensinen man får betala för blir dyrare under ett år än kostnaden för en cykel. Här finns det så klart också många olika alternativ och märken man kan gå genom men det viktigaste är att ta sig en titt på vad man själv har råd att lägga innan man börjar kika på lämpliga cyklar. Det finns ingen mening att lägga ner för mycket om man inte ska ha cykeln till tävling.

Tävlan till jobbet

För tricks och banor

En annan cykel som är populär för just detta ändamål är fixie, alltså en fixed gear cykel eller fastnav som den också kallas. Detta är en cykel vars nav sitter fast, detta gör att pedalerna roterar med hjulet. Denna typ av cykel används på banor, men även som trick cykel. Dessa tillverkades med bromsar som satt separat vid framhjulet, men den broms som fanns när man började tillverka dessa var inte så bra. Detta ledde till att bromsen började monteras av cykeln, det gav en fördel för de som tävlade eftersom en del av vikten försvann och gjorde cykeln snabbare. När an här i Sverige tävlade i Mälaren runt 1892, då var det endast en av de tävlande som hade kvar bromsen på sin cykel. När fyra andra cyklister blev inblandade i en krasch så klarade sig han från det tack vare bromsen som satt kvar. Nu för tiden är fixies utan bromsar olagliga.

För tricks och banor

Vunnen tid

Har man en kortare resväg till jobbet så går det så klart bra med vilken cykel som helst, pysslar man med detta på sin fritid blir det förmodligen den cykeln man använder för detta också men de allra flesta använder helt vanliga cyklar för kortare pendlings sträckor. En riktigt bekväm damcykel är det trots allt ingenting som klår. En rak rygg, en bekväm sits och en känsla av en lagom vind i håret är fantastisk. Men cykeln till jobbet och den träning som det ger slipper man dessutom ta sig tid för gymmet och får istället tid över för de andra saker man tycker om att göra. En dag med dubbla cykelturer, till och från arbetet, alla måsten hemma och sedan den där timmen över som man annars hade fått spendera på gymmet. Den timmen har jag lyckats få till tack vare detta och det ger mig tid för sådant jag annars försummar, när barnen har somnat myser jag ner mig i soffan med surfplattan och ser någon bra serie från Discovery jag annars hade missat, spelar hos playonlinedicegames eller pokerstarscasino som ger mig både avkoppling och action på samma gång.

Luften gör gott

Luften gör gott

Oavsett hur man väljer att spendera denna nyfunna tid man får genom att ta cykeln till jobbet så är en sak säker, har man väl tagit steget och börjat kommer man känna sig väldigt nöjd med sig själv efteråt och glad över sitt beslut. Att röra på sig ger en mer energi och bidrar till ett sundare liv, människor som är utomhus är generellt sett friskare än de som håller sig inomhus. En kombination av motion och frisk luft gör mer än man kan tro för kropp och själ. Dock var det inte hälsoaspekten vi skulle kika på nu, utan själva cykeln.

Köp inte grisen i säcken

Det allra viktigaste när man väl har sett över den prisklass man kan tänka sig, sedan valt ut den modell man vill ha är att provköra cykeln. Köper man en bil, ny eller begagnad, så skriver man inte kontrakt utan att sätta sig bakom ratten och provköra. Samma sak gäller cykel, det är inte så kul att komma hem med sitt nya inköp och inse hur obekväm den kändes när man väl tar sin första tur på den. Tänk efter före och skaffa dig en cykel du älskar.

Relaterade inlägg