Att cykla under vintertider

För den som föredrar att cykla för att ta sig runt så kan det komma en osäkerhet i att cykla när vintern börjar närma sig eftersom det är då som det blir halt på vägarna och till slut ligger det även snö på marken. Det är såklart möjligt att cykla även på vintern och behöver inte alls vara speciellt farligt bara man är försiktigt. För att kunna cykla säkert finns det därför några detaljer som kan vara viktigt att tänka på så att det är möjligt att cykla så säkert som möjligt även på vintern.

5 saker att tänka på för den som vill cykla under vintern

Ha rätt kläder. Att ha bra kläder när man cyklar är alltid viktigt men det är extra viktigt under vintern. På vintern kommer det krävas att man klär sig efter väder vilket oftast innebär att det är viktigt att hålla sig varm ute på vägarna. Det är egentligen inte alls speciellt svårt att klä sig bra för sin cykeltur men det kommer att krävas lite mer planering än under sommaren. En rekommendation är att klä sig lager på lager eftersom det kommer göra att man både håller sig torr och varm samt att det blir enkelt att ta av (eller på) sig kläder när det skulle behövas. Inskaffa ett underställ och bra kläder som håller värmen. Glöm heller inte att använda mössa, vantar och att alltid hålla fötterna varma.

Använd vinterdäck. Att bilar behöver byta däck under vintern vet man men det kanske inte är lika självklart att cyklar också måste göra det men för att kunna vara så säker på vägarna som möjligt så är det nödvändigt. Det finns olika sorters däck och vilket däck som är bäst beror på hur vägarna ser ut där man kommer att cykla. Finns det mycket is på vägarna kan det vara bra med dubbdäck. Det finns också vanliga däck men som har lite grövre mönster och som därför gör att man kan känna sig betydligt mer säker utan på vägarna.

Det är viktigt med belysning och reflexer. Det blir mörkt fortfarare under vintern därför är det väldigt viktigt att ha bra belysning och reflexer när man är ute och cyklar. Att ha en fram och baklampa är därför att rekommendera samt gärna flera reflexer.

Underhåll cykeln. Vill man cykla säkert är det viktigt att hålla cykeln ren. Under vintern finns det bland annat snö och lera ute på vägarna vilket kommer att resultera till att cykeln blir rostig fort om man inte är noga med att tvätta cykeln. Förutom att hålla cykeln ren kan det vara smart att cykeln står inne när det inte används.

Var försiktig ute på vägarna. Klär man sig rätt, använder vinterdäck, har belysning på sin cykel samt reflexer och dessutom underhåller cykeln under vintern så kan det nästan garantera till en bra cykeltur men tänk på att det ändå kan vara halt på vägarna så var alltid lite extra försiktigt på cykeln under vintern så att inga skador behöver inträffa. Cykla lugnt och försiktigt så kommer det att bli en bra cykeltur.