april 20, 2020

Nackdelar med att cyklar

Det finns många fördelar med att ta cykeln istället för bilen om man ska ta sig från en punkt till en annan. Både sin hälsa och yttermiljön blir betydligt bättre genom att trampa sig fram genom trafiken. Precis som med allt annat finns det några nackdelar med att cyklar jämfört med åka bil eller kommunalt. Till syvende och sist är det sedan upp till var och en att avgöra om cykling är det bästa transportmedlet eller inte, att fördelarna överväger nackdelarna.

Vädret påverkar cyklingen

Är det cykling som gäller det att klä sig efter vädret. Visserligen är det skönt att cykla när solen skiner och att det är vindstilla eller en svag bris fläktar. Hur ofta är det sådana dagar på ett år i Sverige? Vanligtvis kan det blåsa med starka vindar och i värsta fall så kan det också regna eller snöa. Då det innebär att man kommer fram till sin destination våt, kall och helt slut. Inget trevligt sätt att börja sin dag på jobbet på. Det går i och för sig att klä sig efter väder, men det är tidkrävande och kan hämma cyklingen då kläderna känns klumpiga.

Underlaget på marken har betydelse

Självklart är det enkelt och smidigt att cykla på cykelbanor när det är asfalterat, men så är det faktiskt inte på alla ställen. Vägbanan kan faktiskt var grus och då är det inte kul att cykla och försöka undvika alla hålor och småstenar. I värsta fall blir det punktering som gör att man antingen får gå,  laga den direkt eller lämna in cykeln för att fixa punkteringen. Det kan till och med vara svårt att cykla på asfalt speciellt under vinterhalvåret då det kan vara halt och massor av snö på cykelbanan.

Underlaget på marken har betydelse
Underlaget på marken har betydelse

Svårt att storhandla

En av nackdelarna med att cykla och framför allt när det är dags att handla så är det svårt att storhandla. Det går inte ha hyr mycket som helst på cykel. Visst går ett att ha ett par kassar, men det får inte väga allt för mycket. Detta eftersom det påverkar säkerheten när man sedan vistas i trafiken.

Oskyddad trafikant

Som cyklist är man väldigt oskyddad om det cyklas ute bland trafik eller vid gatukorsningar. Visserligen skyddar en hjälm till en viss del om man skulle cykla omkull, men blir en cyklist påkörd av bil, lastbil eller buss, kan det gå mycket illa. I en bil eller buss sitter man betydligt säkrare.

Svettig och ofräsch

Cyklister får räkna med att risken är stor att man är både svettig och ofräsch när man kommer fram. Självklart går det alltid att fräscha upp sig när man kommer fram genom att tvätta av sig eller byta kläder, men då får man räkna med att tidstillägg innan det går att börja arbeta.

Risken att cykeln bli stulen

En cykel är alltid stöldbegärligt och det finns en stor risk att cykeln har blivit stulen under tiden man har jobba, handlat eller befunnit sig hemma. Visst det går att förebygga genom att låsa in cykel, ha ett bra cykellås eller ta med cykeln in. Att hålla på med alla dessa säkerhetsåtgärder tar tid och kan vara väldigt osmidiga.

Nästa inlägg

Visa mer inlägget

november 15, 2019

Fördelar med att cykla

Att cykla är både roligt och bra för hälsan, men för många är det också otroligt avstressande att kunna ta sin cykel och ge sig iväg dit man vill och bara njuta av naturen och stillheten. Miljövänligt och hälsofrämjande Cykling är ett perfekt transportmedel och om du cyklar regelbundet till exempelvis jobbet eller skolan istället…

by Elvar
Fördelar med att cykla
september 19, 2019

Att cykla under vintertider

För den som föredrar att cykla för att ta sig runt så kan det komma en osäkerhet i att cykla när vintern börjar närma sig eftersom det är då som det blir halt på vägarna och till slut ligger det även snö på marken. Det är såklart möjligt att cykla även på vintern och behöver…

by Elvar
Att cykla under vintertider
juli 11, 2019

Grymma fördelar med att cykla

Det finns många bra anledningar att inte cykla. Man är sen till jobbet. Barnen ska skjutsas. Veckohandla. Fritidsaktiviteter klämmas in i livspusslet. Men att i välja cykeln framför bilen behöver inte vara jobbigt eller krångligt. Allt handlar om planering och framförallt vana. Ofta sparar tid med cykeln. För att inte prata om hälsan, miljön och…

by Elvar
Grymma fördelar med att cykla
maj 23, 2019

Cykla säkert

Det finns många goda anledningar att välja att cykla för att ta sig dit man behöver komma.

by Elvar
Cykla säkert
mars 8, 2019

Cykelns evolution

Cykeln har sedan 1800-talet varit ett smidigt, effektivt sätt att ta sig från en plats till annan. 

by Elvar
januari 14, 2019

Köpa elcykel

Att cykla runt för att komma dit man vill ha aldrig varit smidigare än med en el-cykel. Det är mycket skönare med en el-cykel än men en vanlig cykel eftersom cykeln har en elektrisk motor som ska vara ett hjälpmedel i cyklandet.

by Elvar
maj 25, 2018

Cykelns historia

Cykelns historia började redan på 1500-talet då många fordon med hjul uppfanns. Syftet var att man skulle använda sina muskler för att driva fordonen. Det var först på 1800-talet som det kom igång på allvar med att tillverka fordon med hjul som tåg, cyklar och bilar. Den allra första cykeln kallades Draisine och tillverkades av…

by Elvar
Cykelns historia
maj 8, 2018

Tävlingscyklar

Att tävla i cykling är en mycket spännande sport som sysselsätter många människor världen över. För att man ska få den bästa upplevelsen behöver man dock som utövare utrusta sig med en tävlingscykel som är anpassad för både den sporten man utövar men som dessutom också har skräddarsydda däck och tillbehör som passar underlaget och…

by Elvar
Tävlingscyklar
april 20, 2018

Spinning som träningsform

Spinning är en väldigt populär träningsform som många gym ofta erbjuder som ett extra tillägg till medlemskapet som då för det mesta inkluderar maskiner och styrketräning. Men att komplettera den vanliga träningen med spinning har bevisats att ge en hel del fördelar. Framförallt är det en högintensiv träningsform som gör att man stärker både konditionen…

by Elvar
Spinning som träningsform
april 10, 2018

Kända cykeltävlingar

I världen finns det flera framstående tävlingar inom cykling som många fascineras av och följer. De tävlingar med flest besökare, följare och deltagare är framförallt Olympiska Spelen men också flera andra stora tävlingar som organiseras och arrangeras av det Internationella Cykelförbundet årligen.

by Elvar
Kända cykeltävlingar