juli 11, 2019

Grymma fördelar med att cykla

Det finns många bra anledningar att inte cykla. Man är sen till jobbet. Barnen ska skjutsas. Veckohandla. Fritidsaktiviteter klämmas in i livspusslet. Men att i välja cykeln framför bilen behöver inte vara jobbigt eller krångligt. Allt handlar om planering och framförallt vana. Ofta sparar tid med cykeln. För att inte prata om hälsan, miljön och till och med din ekonomi. Det finns många grymma fördelar med att cykla.

God fysik

Forskningsresultat visar att risken för sjukdomar som diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar minskar med 45% om du väljer cykeln framför ett mer stillasittande färdmedel.

Stressnivån sjunker. Genom att röra på dig varje dag bygger du upp kroppens stressystem. Stressituationer blir lättare att hantera. Biltrafiken är det som flest stadsbor upplever som stressande. Stillastående köer, svårigheter att hitta, parkeringsplats, folk som ”inte kan bete sig” i trafiken. Alla dessa irritationsmoment slipper du med hoj. Även kollektivtrafiken kan ge stresspåslag. Tåg och bussar som inte kommer i tid.  Köer, trångt och högljutt. Trampa lugnt förbi köerna och känn vinden i håret istället. Med regelbunden fysisk aktivitet förbättras hjärnans olika delar och funktioner. Minnescentrat växer. Du kommer att fokusera bättre på jobbet eller skolan.

Må bra!

”Lyckohormonet” endorfin frigörs vid motion. Ångest, oro och depressiva tankar minskar. Vid ett endorfinpåslag känns både kropp och sinnen som nyfödda. Det är nu goda idéer föds! Den dagliga cykelturen syresätter hjärnan. Du får igång blodomloppet. Du känner dig allmänt piggare och mindre trött efter en arbetsdag. Sömnen blir bättre. Forskning visar också att risken för demens minskar. Det räcker med en halvtimmes fysisk aktivitet för att minska risken med 40%. Även sexlivet får en belöning. Efter endast 20 minuters cykling visar studier att man blir upp till 170% mer upphetsad i jämförelse med en stillasittande aktivitet. För medelåldersmän minskar risken för impotens betydligt vid regelbunden träning.

Din och samhällets ekonomi

En cykel är både billigare i inköp och drift än både bil och kollektivtrafik. Det är en engångskostnad, och sedan i stort sett gratis att trampa på. En bil kostar oftast skjortan – i inköp, drivmedel, reparationer, biltullar, p-platser och andra kostnader. Du spar inte bara pengar åt dig själv utan också åt staten. Man har räknat ut att en bilist kostar staten 20 kr per körd kilometer.

Miljö och upplevelser

Upplevelserna från cykelsadeln slår det mesta. Välj mindre vägar som inte är så hårt trafikerade, dra ner på farten och njut av naturens skiftningar och ljud. Tänk på planeten och klimathotet. Isarna smälter, havsnivån höjs, översvämningar, torka och skogsbränder. Kollektiva färdmedel är ett bra alternativ mot bilen om man tänker på utsläpp av koldioxid, men cykeln ännu bättre. Det enda bränsle cykeltrampandet drar är dina fettreserver.

Bilar dödar både människor och djur i trafiken. Det är sällan en cyklist kör över en katt eller en människa. Var en förebild för dina barn. Utrusta dem med en sjysst cykel och lär dem hoja till skolan, träningen och kompisar. Gör cykelutflykter tillsammans. En cykelkärra eller en lådcykel har plats för både barn och matkassar. Häng med i trenden. Att ha lyxiga bensinslukande vrålåk är inte status numera. En sportig cykel, kanske till och med den senaste elcykeln, och du är grannskapets coolaste.

Visa mer inlägget

maj 23, 2019

Cykla säkert

Det finns många goda anledningar att välja att cykla för att ta sig dit man behöver komma.

by Elvar
Cykla säkert
mars 8, 2019

Cykelns evolution

Cykeln har sedan 1800-talet varit ett smidigt, effektivt sätt att ta sig från en plats till annan. 

by Elvar
januari 14, 2019

Köpa elcykel

Att cykla runt för att komma dit man vill ha aldrig varit smidigare än med en el-cykel. Det är mycket skönare med en el-cykel än men en vanlig cykel eftersom cykeln har en elektrisk motor som ska vara ett hjälpmedel i cyklandet.

by Elvar
maj 25, 2018

Cykelns historia

Cykelns historia började redan på 1500-talet då många fordon med hjul uppfanns. Syftet var att man skulle använda sina muskler för att driva fordonen. Det var först på 1800-talet som det kom igång på allvar med att tillverka fordon med hjul som tåg, cyklar och bilar. Den allra första cykeln kallades Draisine och tillverkades av…

by Elvar
Cykelns historia
maj 8, 2018

Tävlingscyklar

Att tävla i cykling är en mycket spännande sport som sysselsätter många människor världen över. För att man ska få den bästa upplevelsen behöver man dock som utövare utrusta sig med en tävlingscykel som är anpassad för både den sporten man utövar men som dessutom också har skräddarsydda däck och tillbehör som passar underlaget och…

by Elvar
Tävlingscyklar
april 20, 2018

Spinning som träningsform

Spinning är en väldigt populär träningsform som många gym ofta erbjuder som ett extra tillägg till medlemskapet som då för det mesta inkluderar maskiner och styrketräning. Men att komplettera den vanliga träningen med spinning har bevisats att ge en hel del fördelar. Framförallt är det en högintensiv träningsform som gör att man stärker både konditionen…

by Elvar
Spinning som träningsform
april 10, 2018

Kända cykeltävlingar

I världen finns det flera framstående tävlingar inom cykling som många fascineras av och följer. De tävlingar med flest besökare, följare och deltagare är framförallt Olympiska Spelen men också flera andra stora tävlingar som organiseras och arrangeras av det Internationella Cykelförbundet årligen.

by Elvar
Kända cykeltävlingar
juni 22, 2017

Stora och anrika cykeltävlingar i världen – del 2

Jag tänkte här lista några av de större cykeltävlingar som sker årligen runt om i världen, tävlingar som också har en lång och anrik historia bakom sig. Majoriteten av dessa evenemang går av stapeln i Europa och ni som är intresserade av cykel kommer garanterat att känna igen de flesta av dessa. För er som…

by Elvar
Stora och anrika cykeltävlingar i världen – del 2
juni 13, 2017

Stora och anrika cykeltävlingar i världen – del 1

Jag tänkte här lista några av de större cykeltävlingar som sker årligen runt om i världen, tävlingar som också har en lång och anrik historia bakom sig. Majoriteten av dessa evenemang går av stapeln i Europa och ni som är intresserade av cykel kommer garanterat att känna igen alla dessa tävlingar. För er som inte…

by Elvar
Stora och anrika cykeltävlingar i världen – del 1
maj 28, 2017

Tävlingsschema för cykel under 2017 – del 3

Vi är nu framme vid den tredje och sista delen där vi tittar närmare på 2017 års tävlingsschema inom cykel och dess olika kategorier, från landsvägsåkning till mountainbike och andra spännande evenemang. Transcontinental Race No.5 Här har vi en uthållighetstävling som växer mer och mer i popularitet världen över, sedan den hölls första gången under…

by Elvar
Tävlingsschema för cykel under 2017 – del 3